Geen categorie

BLOG #9: Waarom zijn een correcte houding en onafhankelijke zit zo moeilijk bij paardrijden?

Houding en zit van de ruiter zijn twee super belangrijke componenten binnen paardrijden. Je instructeur hamert er ook steeds op: ‘rechtop zitten’, ‘schouders naar achteren’, ‘je kont in het zadel houden’, ‘benen lang maken’, ‘hielen naar beneden’,…Je wil het wel graag, weet ook dat je dat moet doen en je doet zó je best, toch komt dat bovenlijf steeds weer naar voren en trek je je benen op. Maar hoe komt dat nu?

De oorzaak van naar voren vallen is altijd gekoppeld aan een bewuste of onbewuste angst. En instabiel zitten op je paard, een voorafgaande val of een nare gebeurtenis kan deze angst ’triggeren’.

Wanneer we ons als mensen onzeker of onveilig voelen, neemt ons lichaam, en meer bepaald ons centraal zenuwstelsel en ons ‘reptielenbrein’ de touwtjes in handen. Gevolg: we nemen een ‘beschermende’ houding aan – de foetushouding.

Die ‘foetushouding’ geeft ons een ‘beschermd’ gevoel en het is een element van onze ‘freeze’ respons in onveilige situaties (cfr. polyvagaaltheorie). Op die manier bescherm je namelijk je vitale organen en je hoofd. In een ver verleden zorgde dit dat de kans op ‘overleven’ groter werd in geval van vb. een confrontatie met een beer. Belangrijk om te weten is dat deze ‘respons’ van ons lichaam een automatische en heel normale reflex is.

Intermezzo:Ook in het dagelijkse leven zien we deze reflex vaak terugkomen. Wanneer mensen stress ervaren, hebben ze vaak opgetrokken schouders en voorover gebogen houding. Wanneer je lichaam stress ervaart (bewust of onbewust) in je dagelijks leven, neem je deze houding al mee op de rug je paard.

Behalve dat het een automatische én normale reflex is van ons lichaam in een poging om ons te beschermen, is het ook héél normaal dat het niet zo gemakkelijk is om ‘gewoon even’ rechtop te gaan zitten omdat je instructeur het vraagt. Je lichaam voelt zich onveilig en daar heb je dus iets aan te veranderen.‘Weten’ en ‘voelen’ ervaren we vaak als twee aparte werelden.Waarbij we in onze westerse samenleving ‘weten’ meer waarde toekennen dan ‘voelen’. Toch kan het ‘doen’ maar volgen, wanneer ‘weten’ en voelen’ in balans zijn. Je kan dus maar rechtop gaan zitten (doen) wanneer je weet hoe je dat moet doen (weten) en je lichaam zich ook op onbewust niveau veilig voelt en dus niet langer naar die beschermende modus gaat (voelen).

Werken aan je veiligheidsgevoel in het zadel is dus cruciaal om deze gewoonte te doorbreken!

Wat draagt bij aan het veiligheidsgevoel?

  1. Jouw kennis vergroten
  2. Begeleiding door een instructeur, trainer en/of coach
  3. Kleine stapjes te nemen zodat je succeservaringen kan opdoen
  4. Focussen op wat er goed gaat!
  5. Oefenen, oefenen, oefenen

Is dit herkenbaar voor jou en wil je graag bouwen aan jouw kennis én vaardigheden vanuit een positieve ingesteldheid? Ik help je daarbij graag verder! Neem de eerste stap en vul onderstaand contactformulier in!

Dit vind je misschien ook leuk...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *