
CONNECTED HORSEMANSHIP – LEVEL 1
In level 1 van de Connected Horsemanship Academy leg ik de fundamenten uit voor het opbouwen van een fijne connectie en samenwerking tussen mens en paard. De reeks trainings-en instructievideo’s met bijbehorende e-books nemen je gedetailleerd en stap voor stap mee in zowel oefeningen op de grond als in het zadel. Ze helpen je een ijzersterk team te worden met je paard!
Level 1 van de online academy bestaat uit 4 delen:
- FILOSOFIE
In dit deel leg ik uit waarom ik de dingen doe die ik doe. We staan stil bij onder andere trainingsprincipes, hoe paarden leren en de psychologie van paard en mens. - GRONDWERK
Grondwerk vormt een belangrijke basis voor de relatie en samenwerking tussen jou en je paard en is een uitstekende voorbereiding voor de samenwerking onder zadel. Tijdens het grondwerk werken we aan 6 belangrijke elementen: veiligheid voor mens en paard, connectie tussen mens en paard, wederzijds vertrouwen, wederzijds respect, communicatie in tweerichtingsverkeer en samen plezier beleven. - RIJDEN
In het gedeelte ‘rijden’ bouwen we in Level 1 aan een fijne samenwerking onder zadel vanuit de 6 basisprincipes van Connected Horsemanship. De meeste problemen onder zadel ontstaan omdat er miscommunicaties zijn tussen paard en ruiter. Stap voor stap leer je je paard wat je exact bedoelt, zodat er minder frustraties zijn en jullie elkaar beter gaan begrijpen en aanvoelen. - RIJDEN – FUN
In het FUN-gedeelte gaan we aan de slag met kegeltjes en balkjes als variatie op de standaard horsemanship rij-oefeningen. Zo blijft trainen steeds leuk en boeiend voor jou en je paard!
Filosofie
Grondwerk
Rijden
Voorbereiding op rijden
Een goede voorbereiding leidt tot veilige en plezante ritjes met je paard. De tips in dit filmpje zorgen dat jij en je paard zich comfortabel voelen, dat je paard begrijpt wat je bedoelt en dat jullie samen succeservaringen kunnen opdoen.
BELANGRIJK: Ik raad aan om eerst de grondwerkoefeningen uit Level 1 met je paard te doen. Een goede basis in grondwerk bouwt aan wederzijds vertrouwen en respect tussen jou en je paard en aan fysieke, mentale en emotionele balans bij je paard. Tijdens het grondwerk leert je paard al verschillende concepten die ook tijdens het rijden aan bod komen, waardoor het gemakkelijker wordt voor jou en je paard onder zadel.
Laterale flexie vanuit stilstand
Hoe flexibeler je paard wordt in zijn lichaam (hoofd, hals, schouders, ribben en achterhand) en hoe groter de connectie tussen jou en je paard, hoe zachter je paard zal gaan reageren op je hulpen. Dit is de eerste oefening onder zadel waarbij we ons focussen op het hoofd en de hals van het paard.
One rein stop
De one rein stop is je noodrem. Elke keer wanneer jij je onveilig voelt of je het gevoel hebt dat je de controle verliest, kan je je hand langs de teugel laten schuiven en je paard vragen om te stoppen.
Ook wanneer je paard spanning vertoont kan je de one rein stop gebruiken om je paard opnieuw naar ontspanning te leiden!
De hoefslag volgen
Deze oefening legt de basis om je paard te leren sturen en zijn neus te volgen waarbij je de hoefslag als referentiepunt gebruikt.
Diagonaal van hand veranderen
Met deze oefening gaan we een stap verder in het sturen met ons paard en leren we hem om zijn neus te volgen in de richting die jij aangeeft.
Kriskras door de piste
Deze oefening leert ons paard om nog beter onze stuurhulpen te volgen omdat er minder referentiepunten zijn.
Laterale flexie vanuit stap
Deze oefening leert je paard te buigen en zacht te worden in gans zijn lichaam. Paarden hebben van nature geen harde mond, de mond is net heel erg gevoelig. Paarden kunnen wel stijf zijn in hun lichaam en/of in hun mindset.
Laterale flexie in stap naar links en rechts
In deze oefening wisselen we buiging naar links en buiging naar rechts af waarbij we ons paard leren om in de overgang van de ene naar de andere kant ontspannen en soepel te blijven.
Laterale flexie en overgangen
Wanneer je paard laterale flexie in stap goed begrijpt, kan je overgangen toevoegen aan de oefening om meer impuls te creƫren. Wanneer je te veel oefeningen rond soepelheid doet, kan je paard de neiging krijgen om minder voorwaarts te zijn. Deze oefening helpt om impuls en soepelheid in balans te brengen.
Achterhand verplaatsen met stijgbeugel
In deze oefening leert je paard om zijn achterhand te verplaatsen door gelijkmatige druk te geven op de flank op beenpositie 3. We leren ons paard dit concept eerst van op de grond zodat je paard de hulp al snapt wanneer je dit vraagt vanuit het zadel.
Achterhand verplaatsen van op een kleine cirkel
Schouder verplaatsen van op een kleine cirkel
Verticale nageeflijkheid vanuit stilstand
De eerste stap naar verzameling van je paard is dat je paard kan nageven op teugelcontact en ontspannen blijft in zijn lichaam hierbij. Maak het jezelf en je paard gemakkelijk en oefen dit eerst vanuit stilstand. Wanneer je paard dit concept begrijpt, kan je dit ook gaan oefenen vanuit stap, draf en galop (zie Level 2).
Verticale nageeflijkheid vanuit stap
Met deze oefening leren we ons paard vanuit stap na te geven op teugelcontact. Zachtheid in het contact leidt tot ontspanning in het ganse lichaam en op termijn ook tot een verzameld en ontspannen paard.
Stoppen met teugelcontact
Wanneer je contact opneemt op beide teugels tegelijkertijd, is de reactie bij de meeste paarden om tegen het teugelcontact in te gaan en er doorheen te lopen. Deze oefening helpt jouw paard om zacht te worden en te ontspannen in het teugelcontact en te stoppen in plaats van te versnellen en in verzet te gaan.
Achterhand verplaatsen en achterwaarts
Deze oefening legt de basis om je paard achterwaarts te leren gaan onder zadel. In plaats van je paard naar achter te proberen trekken vanuit stilstand, gebruiken we de energie van de keertwending op de voorhand en geven we die een andere richting: achterwaarts.